Szampany

Rémy Massin

Dom Szampański Rémy Massin et Fils, położony w najbardziej wysuniętej na południe części Szampanii, na terenie Côte des Bar, powstał we wczesnych latach siedemdziesiątych XX wieku z inicjatywy Rémy Massin, będącego przedstawicielem piątego pokolenia winiarzy, pracujących w tej posiadłości.

Kilka lat temu stery Maison przejął Cédric, wnuk Rémy, dyplomowany enolog, który pielęgnuje swoje winnice z zapałem prawdziwego ogrodnika. Dużo pracy włożył on w doprowadzenie do perfekcji tutejszego Pinot Noir, wzmacniając jego typowe cechy.

Cédric Massin uprawia winorośle bez uciekania się do chemicznych środków chwastobójczych. Z tego właśnie powodu tutejsze winorośle mają bardzo długie korzenie – jest to konieczne, aby wygrać z chwastami dostęp do mikroelementów i składników odżywczych.

Aktualnie posiadłość ma 21 hektary powierzchni (84% Pinot Noir, 14% Chardonnay oraz 2% rzadkiego szczepu Pinot Blanc), z której powstaje co roku 150 000 butelek.

Usytuowanie winnic sprawia, że winogrona cieszą się dobrą ekspozycją na słońce i wiatr, dzięki czemu pięknie dojrzewają i zapewniają szampanowi intensywny, jedwabisty i krągły smak. Na styl Producenta wpływa również specyficzna gleba – wapień kimerycki.

Wyświetlanie wszystkich 6 wyników

  • Rémy Massin Brut Tradition

    0 out of 5
    14900
  • Rémy Massin Brut Tradition Intégrale Blanc de Noirs

    0 out of 5
    17900
  • Rémy Massin Louis Aristide

    0 out of 5
    26900
  • Rémy Massin Réserve

    0 out of 5
    15900
  • Rémy Massin Spécial Club 2009

    0 out of 5
    33300
  • Rémy Massin Spécial Club 2010

    0 out of 5
    39900