Szampany

Pol Cochet

Rodzina Cochet rozpoczęła działalność związaną z obrotem szampanami w 1846 r. w Ambonnay – jednym z 17 Grand Crus Szampanii, znanym z doskonałości tutejszego Pinot Noir. Niespełna 30 lat później Pol Cochet opracował swoje autorskie blendy w piwnicach należących do rodziny żony, będących dziś własnością Domu Szampańskiego Krug, który właśnie na tym terenie produkuje słynne cuvée „Clos d’Ambonnay”. Świadczy to najdobitniej o jakości winnic. Tak właśnie zaczęła się długa rodzinna tradycja, pielęgnowana po dziś dzień.

Od 2008 r. kierunek rozwoju Domu Szampańskiego wyznacza Eric Petitjean, praprawnuk Pola Cochet, który może poszczycić się niezwykle bogatym doświadczeniem, wyniesionym z długich lat zarządzania Institut OEnologique de Champagne.

Dziś posiadłość ma powierzchnię 6,5 hektarów, znajdujących się w Ambonnay, Épernay, le Mesnil-sur-Oger oraz Côte des Bars. 80% upraw tego rodzinnego i niezależnego Domu Szampańskiego stanowi szczep Pinot Noir, a 20% – Chardonnay. Rocznie produkowanych jest tu tylko 30 000 butelek szampana.

Wyświetlanie wszystkich 5 wyników

  • Pol Cochet Blancs de Blancs MiIlésime 2007

    0 out of 5
    21500
  • Pol Cochet Brut

    0 out of 5
    14900
  • Pol Cochet Brut Nature

    0 out of 5
    17300
  • Pol Cochet Brut Rosé 100% Pinot Noir

    0 out of 5
    18900
  • Pol Cochet Brut Symbiose

    0 out of 5
    21600