Szampany

Pierre Gimonnet & Fils

Historia rodziny Gimonnet była związana z winnicami już od końca XVIII w., jednak dopiero w okresie międzywojennym rozpoczęto tu również winifikację.

Aktualnie Domem Szampańskim Pierre Gimonnet & Fils zarządzają bracia Olivier i Didier. Dysponują oni winnicami o powierzchni 28 hektarów, na których rośnie tylko i wyłącznie szczep Chardonnay. Ich winnice znajdują się w prestiżowej lokalizacji Côte des Blancs, a dokładniej w Cuis i Vertus (premiers crus) oraz w Cramant, Chouilly i Oger (grands crus). Aż 12 hektarów winnic to grands crus, a 9 ha z nich znajduje się wręcz w samym sercu klasyfikacji.

Ciekawostką może być fakt, że winorośle, należące do rodziny Gimonnet, są z reguły bardzo wiekowe: najstarsze z nich zostały zasadzone w 1911 r., a ponad połowa wszystkich winorośli ma czterdzieści lub więcej lat. Rocznie powstaje tu 250 000 butelek.

Od lat mówi się o „stylu Gimonnet”, na który składają się tradycyjnie: elegancja, subtelność aromatów, mineralność, świeżość oraz równowaga. Wydaje się to zgodne z deklaracją Didiera: „Nasza filozofia to robić świeże, orzeźwiające wina o czystym, owocowym charakterze”.

Wyświetlanie wszystkich 8 wyników

  • Pierre Gimonnet Brut Blanc de Blancs Cuis Premier Cru

    0 out of 5
    20400
  • Pierre Gimonnet Brut Blanc de Blancs Cuis Premier Cru 375 ml

    0 out of 5
    11800
  • Pierre Gimonnet Brut Gastronome Premier Cru 2012

    0 out of 5
    22300
  • Pierre Gimonnet Brut Spécial Club 2010

    0 out of 5
    35500
  • Pierre Gimonnet Extra Brut Oenophile Premier Cru 2008

    0 out of 5
    27800
  • Pierre Gimonnet Fleuron Premier Cru 2009

    0 out of 5
    27100
  • Pierre Gimonnet Oger Grand Cru Brut

    0 out of 5
    25400
  • Pierre Gimonnet Rosé de Blancs Brut

    0 out of 5
    23000