Szampany

Jacquesson

Dom Szampański Jacquesson & Fils, rodzinne przedsięwzięcie, za którego sterami stoją bracia Chiquet – Jean-Hervé i Laurent, to jedna z mniejszych grandes marques o stale rosnącej renomie. Znany Producent z Dizy rocznie sprzedaje ok. 300 000 butelek.

Dom Szampański Jacquesson został założony w 1798 r. przez Mammie Jacquesson w Châlons en Champagne. Rodzina Chiquet przejęła stery Maison w 1974 r. i przeniosła jego siedzibę do Dizy.

Dom Szampański cechuje się niemal biodynamiczną uprawą, doskonałą jakością winnic, a także przywiązaniem do wartości terroir, które zazwyczaj jest domeną małych producentów.

Winnice Jacquesson (o powierzchni 30 ha plus zaopatrzenie zewnętrzne z 10 ha) mieszczą się częściowo na terenie Doliny Marny, a częściowo – na Côte des Blancs. Szampany tego Producenta to trunki pełne, złożone, eleganckie i mineralne. O ich jakości przesądza doskonałość gleby, klasa winogron, winifikacja w wielkich dębowych beczkach oraz oszczędne dozowanie i długie dojrzewanie na osadzie.

Wyświetlanie jednego wyniku

  • Jacquesson Cuvée No. 739 Brut

    0 out of 5
    35100