Nasi producenci

A.BERGÈRE

Z miłości do ziemi i wina powstał w 1949 roku dom szampański A. Bergère. Założyciel Albert Bergère prężnie rozwijał swój biznes zapewniając mu z biegiem lat coraz silniejszą pozycję.

Od 1986 r. domem szampańskim zarządza André ze swoją żoną Martine, nieustannie dbając o najwyższą jakość produktów i zdobywając ciągle nowych wielbicieli we Francji i zagranicą. Najlepsze wina pochodzące ze słynnych parceli położonych w sercu Côte de Blancs, dają wspaniałe możliwości kupażu. W 2007 roku spełniło się marzenie Martine, która w ponad 100-letnim budynku położonym przy Avenue de Champagne w Épernay otworzyła główną siedzibę firmy, hotel, sklep i salę degustacyjną szampanów własnej produkcji.

Winnice A. Bergère obejmują terroirs: Fèrebrianges, Etoges, Congy, Sézanne, Bethon, Charly-sur Marne, Pavant, Mont Saint Père, Essomes, Le Mesnil sur Oger, Oger, Avize, Chouilly i Cramant. Uprawiane są wszystkie szczepy: Chardonnay (50%), Pinot Noir (30%) i Pinot Meunier (20%).

ALAIN BERNARD

Dom Szampański Alain Bernard to rodzinne przedsięwzięcie, którego początki sięgają 1912 roku. Producent ten ma siedzibę w Dizy, w samym sercu departamentu Marne, w bliskiej odległości od Épernay – światowej stolicy Szampana.

Dziś o rodzinny interes dba pokolenie wnuków – Benoît Bernard z żoną Isabelle, którzy za największy skarb uważają know-how zaczerpnięty od przodków, wzbogacony własnymi doświadczeniami. Wartości wyznawane przez właścicieli Domu Szampańskiego Alain Bernard to rodzina, praca, cierpliwość, rygor, pasja i szacunek dla metod tradycyjnych. A nadrzędnym ich celem jest tworzenie wyjątkowego, autentycznego szampana.

Aktualnie winnice rodziny Bernard, wszystkie sklasyfikowane jako grands lub premiers crus, obejmują gminy: Aÿ, Dizy, Hautvillers i Cumières. 50% upraw stanowi szczep Chardonnay, 47% – Pinot Noir, a 3% – Pinot Meunier. To połączenie jakości terroir i jego różnorodności pozwala na uzyskanie wysokiej klasy winogron – finezyjnych i aromatycznych. Roczna produkcja wynosi tu 85 000 butelek.

ARMAND DE BRIGNAC

Za marką Armand de Brignac stoją przedstawiciele dwunastego i trzynastego pokolenia rodziny Cattier – Jean-Jacques Cattier i jego syn Alexandre, których marzeniem było stworzenie wyjątkowego szampana, godnego ponad 250 lat tradycji szampańskiej rodziny.

Rodzina Cattier posiada 33 hektary winnic, obejmujących najbardziej renomowane crus Montagne de Reims –  Rilly-la-Montagne, Chigny-les-Roses i Ludes. Co roku wybierana jest spośród nich parcela, z której winogrona charakteryzują się wybitną jakością, niezależnie od szczepu. Winnice Cattier cieszą się oznaczeniem HVE 3, które jest najwyższym certyfikatem ekologicznym przyznawanym przez Francuskie Ministerstwo Rolnictwa.

Szampany Armand de Brignac cechują się wibrującym charakterem, miękką teksturą i wyważoną kwasowością. Są zawsze owocem najbardziej starannej selekcji winogron i unikalną na skalę Szampanii mieszanką trzech roczników. Dodatkowo zawsze przechodzą roczny okres starzenia we francuskiej beczce.

Po genezę nazwy należy wrócić do lat 50., kiedy to Nelly Cattier, matka Jean-Jacquesa, zainspirowała się postacią jednej z powieści – Panem Brignac. Pomysł ten powrócił na początku XXI w., gdy właściciel marki szukał pomysłu na nazwę nowego, wyjątkowego cuvée.

BILLECART-SALMON

Dom Szampański Billecart-Salmon, założony w 1818 r. przez François Billecart i Elisabeth Salmon,  znajduje się w Mareuil-sur-Aÿ czyli w Dolinie Marny. To relatywnie niewielki (na tle tzw. wielkich marek) i w dodatku rodzinny producent o dużym prestiżu, którego renoma od kilku lat nieustannie wzrasta dzięki eleganckiemu, zwiewnemu, ale i pełnemu stylowi szampanów. Rocznie sprzedaje ok. 1,8 mln butelek tej Marki.

Billecart-Salmon dysponuje własnymi winnicami o powierzchni 50 ha, a dodatkowo korzysta z zaopatrzenia zewnętrznego ze 170 ha, znajdujących się w bliskich okolicach Épernay. Dumę Producenta stanowi hektar wyjątkowego Pinot Noir z parceli Clos Saint-Hilaire. Dom Szampański Billecart-Salmon wyznaje zasadę troski o jakość w dążeniu do doskonałości. Równie dużą wagę co do jakości i perfekcji, właściciele przywiązują do umiejętnego łączenia długiej tradycji z atutami nowoczesności. Dlatego też w posiadłości tej można trafić zarówno na jedną z ostatnich tradycyjnych pras, siedemnastowieczne, kredowe piwnice czy składy beczek dla szampanów rocznikowych.

BOLLINGER

Niemal 200-letni Dom Szampański Bollinger z siedzibą w Aÿ to jeden z najbardziej prestiżowych producentów szampana. I jeden z ostatnich, który przeprowadza proces fermentacji win bazowych w drewnianych beczkach. Rocznie Maison sprzedaje ok. 2 mln butelek. Bollinger to nie tylko ulubiony szampan Jamesa Bonda, ale już od 1884 r. „oficjalne bąbelki” brytyjskiego dworu.

Na kartach historii tego wyjątkowego Producenta zapisała się szczególnie Madame Bollinger – jedna z najbardziej znanych „szampańskich wdów” – dynamiczna, postępowa i bezkompromisowa w kwestii jakości, która przyczyniła się znacząco do rozkwitu Marki.

Dziś winnice tego Producenta, w zdecydowanej większości klasy grand lub premier cru, obejmują powierzchnię 164 hektarów. Dominującym szczepem jest tu Pinot Noir, który charakteryzuje się intensywnością, stanowiącą – obok elegancji – główny rys charakterystyki szampanów Bollinger. Dumą Producenta jest parcela „Le Clos Saint Jacques”, a jego specjalizacją – wybitne trunki rocznikowe.

DE VENOGE

Henri-Marc, wraz z synem Josephem, w 1837 r. przybyli ze szwajcarskiego kantonu Vaud do Szampanii i założyli Dom Szampański De Venoge & Cie. Rok później pierwszą w historii ilustrowaną etykietę szampana, co stanowiło swoistą marketingową rewolucję na skalę Szampanii. W 1998 r. Dom Szampański dołączył do grupy kapitałowej Boizel Chanoine Champagne. W 2015 r. przeniesiono jego siedzibę pod prestiżowy adres 33, Avenue de Champagne w Épernay.

Dziś szampany De Venoge są sprzedawane – wyłącznie kanałami selektywnymi, obejmującymi specjalistyczne sklepy, hotele i wykwintne restauracje – w 40 krajach świata. Szef piwnic przestrzega najbardziej restrykcyjnych zasad produkcji wysokiej jakości szampana – selekcja najlepszych crus, niskie dosage, użycie tylko soku z pierwszego tłoczenia i długie okresy dojrzewana na osadzie. Wyróżnikiem Domu jest również bardzo bogaty zasób win z rezerwy.

DEHOURS & FILS

14-hektarowe winnice Domu Szampańskiego Dehours& Fils z Cerseuil podzielone są na 42 parcele w cenionych crus Doliny Marny takich jak: Mareuil-le-Port, Oeuilly i Troissy. Zróżnicowane nasłonecznienie, gleby, winorośli, wysokości i wieku nasadzeń sprawiają, że Producent ma do dyspozycji pełną paletę niuansów do tworzenia perfekcyjnych asemblaży. Zbiory z każdej parceli są poddawane oddzielnej winifikacji, a następnie łączone zgodnie z tradycyjnym know-how.

Dom Szampański znany jest z upodobania do szczepu Pinot Meunier (prawie 60% winorośli), ale również z dużego poszanowania dla środowiska naturalnego, które wyraża się w sposobie pracy w winnicach i w bardzo ograniczonym użyciu środków chemicznych (certyfikat HVE3).Wszystkie wina z rezerwy przechowywane są w systemie Solera od 1998 r. – w ten sposób Producent dba o ciągłość tradycji i niezmienność tworzonych kompozycji.

DEUTZ

Dom Szampański Deutz z Aÿ został utworzony w 1838 r. przez Williama Deutza i Pierre-Huberta Geldermanna i od tego czasu był zarządzany przez kolejne generacje obu rodzin. Na wczesnym etapie historii Domu szampany Deutz były jednymi z najlepiej sprzedających się win w Anglii – producent eksportował tu setki tysięcy butelek. Dziś większość sprzedaży dotyczy rynku francuskiego. W 1983 r. Dom Szampański został zakupiony przez rodzinę Rouzaud – właścicieli marki Louis Roederer.

Dom kontroluje 42 ha winnic, z czego 80% klasy grand i premier cru. Jeśli chodzi o ogólne zasady produkcji, to wszystkie szampany przechodzą pełną fermentację malolaktyczną i żaden z nich nie jest starzony w beczce. Styl szampanów Deutz jest delikatny, koronkowy, elegancki i harmonijny. Charakteryzują się one dużym wyważeniem, subtelnym musowaniem i wyrafinowaną paletą aromatyczno-smakową.

Z ok. 2 mln butelek, które co rok opuszczają piwnice Deutza, aż 95% stanowi nierocznikowy Brut Classique, przez wielu ekspertów uznawany za przykład doskonałego szampana podstawowego.

DIDIER CHOPIN

Champagne Chopin został założony w 1989 r. i chlubi się tworzeniem szampanów o wyjątkowej finezji i doskonałej jakości, uznawanej na całym świecie. Jego dewizą jest trio: terroir, człowiek, tradycja. Siedziba Domu znajduje się w Champlat, w samym sercu Doliny Marny. To bardzo kameralna firma, w której pracują wyłącznie członkowie rodziny. Winnice Chopin rozciągają się na obszarze 8 hektarów. Aktualnie Domem zarządza przedsiębiorczy Didier Chopin wraz z żoną Karine i synem. Szampany tego Producenta eksportowane są do 30 krajów świata, a szczególnym uznaniem cieszą się w Anglii, Belgii, w Chinach i we Włoszech.

DOM PÉRIGNON

Dom Pérignon – prestiżowe cuvée Domu Szampańskiego Moët & Chandon – należy do pierwszej dziesiątki najbardziej pożądanych marek świata. Jako jeden z najwymowniejszych symboli luksusu i prawdopodobnie najbardziej znany szampan świata, żyje niejako swoim własnym życiem.

Żyjący na przełomie siedemnastego i osiemnastego wieku mnich Dom Pierre Pérignon do dziś pozostaje duchowym ojcem szampana, a twórcy Marki, nawiązującej nazwą do tej znanej postaci, pozostają wierni wyznawanym przez niego wartościom i ideałom. Wizja, twórczość, bezkompromisowość, umiejętność podejmowania ryzyka, najwyższe standardy jakości – to nie są puste slogany w przypadku Dom Pérignon.

Serce kompozycji stanowią Grands Crus Aÿ, Bouzy, Verzenay, Mailly, Chouilly, Cramant, Avize, Le Mesnil oraz legendarne Premier Cru – Hautvillers. Styl Dom Pérignon jest jedyny w swoim rodzaju – mineralny, intrygujący, tajemniczy, rytmiczny, napięty, złożony, satynowy, zrównoważony, eteryczny, namacalny i ekstremalnie zmysłowy; ten unikalny styl sprawia, że szampan Dom Pérignon smakuje jak żaden inny.

DUMÉNIL

Założony przez Elie Duménil w 1874 r. w Chigny-les-Roses (15 km od Reims) Dom Szampański Duménil jest przykładem rodzinnego, niezależnego i niezwykle cenionego Producenta szampana. Historia tej rodziny sięga czasów panowania Ludwika XIV.

Dziś za sterami rodzinnego przedsięwzięcia stoi Frédérique Poret – praprawnuczka założyciela – i jej mąż Hugues, dla których priorytetem jest zgodne współistnienie tradycji oraz nowoczesności.

Usytuowanie Maison w samym sercu Montagne de Reims, na kredowym podłożu, nadaje szampanom Duménil subtelność i złożoność aromatów, a sąsiedztwo lasu zapewnia właściwą regulację termiczną winnic. Tutejsze trunki cechują się intensywnością owocu, dojrzałością i elegancją.

Na 8 hektarach winnic rosną wszystkie główne szczepy Szampanii (30% Chardonnay, 35% Pinot Noir i 35% Pinot Meunier), a najstarsze winorośle pochodzą z lat 50. ubiegłego stulecia. Proekologiczna postawa właścicieli wyraża się w szacunku dla natury oraz w wyraźnej preferencji dla prac ręcznych. Rocznie produkowanych jest tu 80 000 butelek szampana. Ciekawostką jest fakt, że Duménil to również ceniony producent szafranu.

FLEURY

Dom Szampański Fleury, założony w 1895 r.,  znajduje się w la Côte des Bar, 45 km na południe od Troyes. Jego 15-hektarowe winnice zasadzone są w zdecydowanej większości (85%) szczepem Pinot Noir. Pośród winorośli Fleury – obok Chardonnay (10%) –  można znaleźć również niezwykle rzadkie szczepy, takie jak Pinot Blanc (3%) i Pinot Gris (2%). Rocznie produkuje się tu 200 000 butelek, z czego ok. 50% trafia na eksport. W 1989 r. Jean-Pierre Fleury był pierwszym producentem, który podjął decyzję o rozpoczęciu biodynamicznej produkcji szampana. Decyzja ta wytyczyła dominujący kierunek i dziś przesądza o wyjątkowym charakterze „bio” Producenta Fleury, którego szampany są cenione i poszukiwane na całym świecie.

FORGET-BRIMONT

Dom Szampański w sercu Montagne de Reims (Ludes) formalnie został założony w 1978 r. przez Michela Forget, ale same winnice Forget-Brimont powstały już na początku XIX wieku, z inicjatywy jego przodka – Louisa.

Dziś posiadłość rozciąga się na powierzchni 18 hektarów (grand i premier cru), głównie w strefie Montagne de Reims. Uprawy zdominowane są przez szczep Pinot Noir (45%), ale swoją obecność wyraźnie zaznaczają tu również Pinot Meunier (30%) oraz Chardonnay (25%). Roczna produkcja Domu Szampańskiego Forget-Brimont kształtuje się na poziomie 300 000 butelek.

Istotną wartością wyznawaną przez tego ciekawego Producenta jest szacunek dla środowiska naturalnego, który wyraża się m. in. w stosowaniu metody uprawy ekologicznej, polegającej na używaniu naturalnych nawozów, feromonów, a zdecydowanym unikaniu środków chemicznych, w tym np. owadobójczych.

FORGET-CHEMIN

Dom Szampański Forget-Chemin, aktywny od 1930 r., znajduje się na terenie Premier Cru – Ludes-Le- Coquet. Właśnie tutaj rodzina Forget od czterech już pokoleń zajmuje się uprawą winorośli i produkcją szerokiej gamy szampanów.

Po – kolejno – Eugène, Paul i Edmond stery Maison przejął Thierry, dyplomowany enolog, który – zgodnie z rodzinną tradycją – dba o 13 hektarów winnic, a także osobiście nadzoruje, jak przystało na prawdziwego récoltant-manipulant (i członka Club Trésors de Champagne od zarania jego dziejów), wszystkie etapy powstawania i komercjalizacji szampana. Producent znany jest z jubilerskich standardów tworzenia szampana i dużej troski o jakość – mamy tu do czynienia z niespotykanym perfekcjonizmem właścicieli w dążeniu do własnej winiarskiej doskonałości. Roczna produkcja Maison to ok. 100 000 butelek.

Winnice Forget-Chemin zdominowane są przez szczep Pinot Meunier (68%), ale obecne są tu również pozostałe szampańskie szczepy: Pinot Noir (17%) oraz Chardonnay (14%).

GOSSET

Dom Szampański Gosset z siedzibą w Aÿ, założony w 1584 r. przez Pierra Gosset, jest najstarszym producentem win w Szampanii. To znany i ceniony Dom Szampański, korzystający z zaopatrzenia z powierzchni 140 ha (najwyższej jakości, bowiem 95% to Grands i Premiers Crus) i produkujący rocznie ok. 1 mln butelek. Aktualnie marką zarządza Jean-Pierre Cointreau.

Od ponad czterech wieków Gosset niezmiennie zachwyca – niegdyś niezwykle ceniony m.in. na dworach Franciszka I i Henryka IV, dziś rozpala zmysły miłośników szlachetnych trunków na całym świecie, zadowalając najbardziej wymagające podniebienia swym bogatym, eleganckim, pełnym i świeżym jednocześnie, zrównoważonym i owocowym stylem.

Smak szampanów Gosset to szlachetna, wysublimowana jakość  – czystość owocu, moc i długi finisz stanowią o wyjątkowości smaku zaklętego w charakterystycznie pękatych butelkach. Wina z założenia nie przechodzą fermentacji malolaktycznej, co pozwala zachować ich owocowy aromat, a także umożliwia długie przechowywanie.

H. BILLIOT & FILS

Siedziba Domu Szampańskiego H. Billiot et Fils, którego tradycja sięga 1937 r., mieści się w samym sercu średniowiecznego miasteczka Ambonnay, jednym z najstarszych grands crus Szampanii, znajdującym się na południowym zboczu Montagne de Reims. Jakość tutejszych winorośli, a w szczególności szczepu Pinot Noir, cieszy się światową renomą.

Producent Billiot posiada – już od pięciu pokoleń –  pięć hektarów winnic, podzielonych na 18 parcel. Styl szampanów jest owocowy i świeży, ale jednocześnie pełny i potężny. Beczka używana jest tylko i wyłącznie do produkcji prestige cuvées. Charakterystyczne dla Producenta jest blokowanie fermentacji malolaktycznej, a także unikanie filtracji, przez co wina mają bardzo duży kontakt z osadem, co wpływa na intensywność i bogactwo smaku.

Dom Szampański Billiot & Fils utrzymuje swój rodzinny charakter – aktualnie zarządzany jest przez Serga, Létitię i Stéphana Billiot. Rocznie produkowanych jest tu 50 000 butelek, z czego 80% trafia na eksport – głównie do Stanów Zjednoczonych, Japonii i Wielkiej Brytanii.

H. GOUTORBE

Henri Goutorbe to rodzinny dom szampański, usytuowany w Aÿ (100% Grand Cru), w odległości 3 km od Épernay. Winnice tego Producenta rozciągają się na powierzchni 22 hektarów (Aÿ, Mareuil sur Aÿ, Mutigny, Bisseuil, Avenay, Cumières, Hautvillers, Gyé, Sézanne), a dominującym tu szczepem jest Pinot Noir (70%). Chardonnay stanowi 25% upraw, a Pinot Meunier – 5%.

Od początku XX w. rodzina Goutorbe prowadziła szkółkę winorośli – tym właśnie zajmował się ojciec założyciela Maison – Henriego, gdy ten ostatni przyszedł na świat w 1922 r. Od lat 70. nad właściwym kierunkiem rozwoju Domu czuwa syn Henriego – René, którego w codziennej pracy wspierają dzieci – Elisabeth i Étienne.

W Domu Szampańskim Henri Goutorbe dużą wagę przywiązuje się do potencjału winorośli, jakości parcel, precyzji ręcznego zbioru winogron, starannego tłoczenia, winifikacji w kadziach inox przed asemblażem oraz do długiego – ponad trzyletniego – dojrzewania szampanów na osadzie w starych piwnicach. Producent szczyci się obecnością na całej długości „szampańskiego łańcucha” – od szkółki winorośli przez produkcję szlachetnych bąbelków aż po turystykę szampańską (rodzinny hotel Jeanson).

HERVIEUX-DUMEZ

Dom Szampański Hervieux-Dumez, powstały zaraz po II. wojnie światowej z inicjatywy Henri Hervieux, ma bardzo rodzinny charakter – od czterech pokoleń wiedza tu jest przekazywana z ojca na syna.

Wszystkie wina są produkowane na  miejscu i to w jak najbardziej tradycyjny sposób – każdy etap tworzenia szampana wymaga ręcznej pracy człowieka. Każdy etap przebiega tu z ogromnym poszanowaniem natury – producent nie stosuje chemicznych środków odchwaszczających ani niebezpiecznych środków owadobójczych.

Styl Domu charakteryzuje się elegancją, autentycznością i subtelnością. Od 1971 r. Hervieux-Dumez należy do prestiżowej organizacji Club Trésors de Champagne.

Wszystkie winnice Hervieux-Dumez znajdują się w pobliżu piwnic Domu, głównie w sklasyfikowanych jako premiers crus gminach  Sacy, Chamery, Écueil i Villedommange. Producent uprawia zarówno szczepy Pinot Noir i Meunier, jak i Chardonnay. Jest całkiem niezależny, jeśli chodzi o produkcję szampana – posiada własne prasy, kadzie i piwnice. Praca ta jest ściśle nadzorowana przez członków rodziny.

J.M. GOULARD

Dom Szampański J.M. Goulard został założony przez Paula Goulard, który odziedziczył po rodzicach rodzinną posiadłość i pasję do rolnictwa. Tę pasję Paul przekazał synowi, Jean-Marie, który od 1972 r. wspierał go w codziennej pracy w winnicach i piwnicach. Kilka lat później, wraz z Martine, Jean-Paul założył przedsiębiorstwo J.M. Goulard.

W latach 80. w Domu Szampańskim pojawia się kolejne pokolenie – Sébastien, dziś enolog, a następnie Sylvain,i Damien, pracujący u boku Martine i Jean-Marie od 2003 roku.

Dziś na siedmiu hektarach posiadłości rosną trzy szampańskie szczepy: Pinot Meunier – typowy dla terroir Montagne de Reims (50 %), Pinot Noir (35 %) i Chardonnay (15 %). Winnice są tu traktowane jak duży ogród – każdy, najmniejszy nawet fragment ziemi, jest uprawiany z największą uwagą, regularnie orany i wietrzony. Damien wychodzi z założenia, że dobrostan ziemi przekłada się w sposób bezpośredni na szlachetność szampana.

JACKOWIAK

Dom Szampański z okolic Reims, który jest szczególnie lubiany przez francuską Polonię. Jego tradycje sięgają końca XVIII wieku, choć współczesna historia dotyczy czasu powojennego.

Ważną postacią dla Domu Szampańskiego Jackowiak-Rondeau jest Władysław Jackowiak, rocznik 1916, który podczas wojny był więźniem w obozie koncentracyjnym Dachau. W 1946 r. poślubił on młodą producentkę wina z Jouv Les Reims – pannę Rondeau. Uprawa winorośli i produkcja szampana zainteresowały go do tego stopnia, że niedługo później w Pargny Les Reims założył Dom Szampański Jackowiak Rondeau.

Dziś winnice Jackowiak-Rondeau, sklasyfikowane jako premier cru, rozciągają się na powierzchni 6 hektarów. Dominującym szczepem jest Pinot Meunier (55%), występuje tu również Pinot Noir (30%) oraz Chardonnay (15%). Tutejsze winorośle liczą sobie średnio ćwierć wieku. Uprawa ma charakter bardzo tradycyjny, a podczas zbiorów tylko najlepsze, starannie wyselekcjonowane winogrona, uzyskają prawo do apelacji Champagne. Rocznie produkowanych jest tu 50 000 butelek szampana.

JACQUESSON

Dom Szampański Jacquesson & Fils, rodzinne przedsięwzięcie, za którego sterami stoją bracia Chiquet – Jean-Hervé i Laurent, to jedna z mniejszych grandes marques o stale rosnącej renomie. Znany Producent z Dizy rocznie sprzedaje ok. 300 000 butelek.

Dom Szampański Jacquesson został założony w 1798 r. przez Mammie Jacquesson w Châlons en Champagne. Rodzina Chiquet przejęła stery Maison w 1974 r. i przeniosła jego siedzibę do Dizy.

Dom Szampański cechuje się niemal biodynamiczną uprawą, doskonałą jakością winnic, a także przywiązaniem do wartości terroir, które zazwyczaj jest domeną małych producentów.

Winnice Jacquesson (o powierzchni 30 ha plus zaopatrzenie zewnętrzne z 10 ha) mieszczą się częściowo na terenie Doliny Marny, a częściowo – na Côte des Blancs. Szampany tego Producenta to trunki pełne, złożone, eleganckie i mineralne. O ich jakości przesądza doskonałość gleby, klasa winogron, winifikacja w wielkich dębowych beczkach oraz oszczędne dozowanie i długie dojrzewanie na osadzie.

JOSÉ MICHEL & FILS

Dom Szampański José Michel & Fils znajduje się w Moussy, kilka minut jazdy od stolicy szampana – Épernay. Rodzina Michel jest właścicielem winnic od 1847 r. – to jeden z najstarszych producentów szampana w gminie, który do dziś kultywuje rzemieślnicze tradycje. Po Paulu Michel (1860-1936) i Raymondzie Michel (1902-1971) dziś Domem Szampańskim zarządza wizjoner José Michel, który znany jest ze swej rozległej wiedzy enologicznej i niezwykłej troski o jakość.

Większość upraw stanowią szczepy Pinot Meunier i Chardonnay (po 45%), średni wiek winorośli to ok. 30 lat, ale są parcele, gdzie rosną krzewy ponad 50-letnie. Właściciel osobiście nadzoruje cały proces uprawy winorośli, winifikacji i produkcji szampana. Styl szampanów od José Michel można określić jako pełny, krągły, intensywnie owocowy i elegancki. Dzięki wysokiej jakości produktów i perfekcyjnemu opanowaniu zasad pracy zwłaszcza ze szczepem Pinot Meunier, szampany José Michel cieszą się dużą renomą nie tylko we Francji, ale i na całym świecie.

JOSEPH LORIOT-PAGEL

Rodzina Loriot od sześciu pokoleń zajmuje się uprawą winorośli w samym sercu Doliny Marny – w Festigny. W 1910 r. Léopold Loriot zakupił pierwszą w miasteczku prasę, dzięki której mógł świadczyć usługi innym producentom, ale dopiero jego syn – Germain Loriot, w 1932 r., rozpoczął produkcję własnego szampana.

Joseph Loriot przejął rodzinne winnice w 1980 r. i wraz z żoną – Odile Pagel stworzył markę Champagne Joseph Loriot-Pagel. Aktualnie wraz z synem, Jean-Philippe Loriot, zarządza prężnym i cenionym Domem Szampańskim z Festigny.

Winnice – o powierzchni niespełna 9 ha – obejmują swym zasięgiem cztery crus Doliny Marny trzy Grands Crus z terenu Côte des Blancs. Występują tam główne szampańskie szczepy – od Pinot Meunier (68% upraw), przez Chardonnay (19%) aż po Pinot Noir (13%).

Rodzina Loriot-Pagel pracuje z pełnym poszanowaniem dla natury, tradycji i wytycznych apelacji, a szampany produkuje od A do Z w swojej posiadłości, tak jak przystało na członka Club Trésors de Champagne.

JOSEPH PERRIER

Dom Szampański Joseph Perrier, założony w 1825 r. w Chalons-en-Champagne, od pięciu pokoleń pozostaje wierny swojej tradycji. Dziś Domem zarządza Jean-Claude Fourmon, dla którego priorytetem jest zachowanie kierunku najwyższej jakości, obranego w XIX w. przez Josepha Perrier. Producent dysponuje winnicami o powierzchni 21 hektarów (m.in. takie terroirs jak: Cumières, Demery i Hautvillers), usytuowanymi na brzegach rzeki Marny, na których uprawia trzy najpopularniejsze szampańskie szczepy. Dumą Domu są piwnice, porośnięte są arboretum, które pełni ważną rolę naturalnego regulatora temperatury. W piwnicach zachowały się oryginalne gallo-romańskie elementy architektury. Szampany Joseph Perrier, o harmonijnym i finezyjnym stylu, swego czasu podbiły serca królowej Wiktorii i króla Edwarda VII, a dziś cieszą się dużym uznaniem na całym świecie.

KRUG

Dom Szampański Krug, należący dziś do koncernu LVMH i zarządzany przez Margareth Henriquez, to być może największa szampańska legenda. Dom „jubilerski”, w którym relatywnie niewielka produkcja (rzędu 500.000 butelek rocznie) idzie w parze z niespotykaną starannością i aptekarską precyzją. Szampany Krug charakteryzują się harmonią, mocą, delikatnością, złożonością i wyjątkową długością.

Wizjoner Joseph Krug w 1843 r. założył Dom Szampański, który jako pierwszy podjął zobowiązanie corocznego dostarczania wymagającym klientom cuvée de prestige. W tym celu powstała imponująca biblioteka win z rezerwy, co było wówczas rewolucyjnym posunięciem.

Najważniejsze postulaty Kruga zostały spisane w 1848 r. w słynnym wiśniowo-czerwonym notesie. Zresztą nawet dziś mówi się, że tu „wszystko jest inne lub lepsze”. Przykładem takiej odmienności może być fakt, że u Kruga wszystkie wina fermentują w drewnianych beczkach oraz, że nierocznikowe trunki dojrzewają tam aż sześć lat, zgodnie z dewizą „Dać czasowi czas”.

Inna złota zasada Domu głosi, że za wszelką cenę należy zachować w piwnicy odrębny charakter każdej parceli. Przykładem znanej parceli jest np. Clos du Mesnil, z której powstaje legendarne cuvée.

LALLIER

Pierwsze etykiety szampana z sygnaturą Lallier pojawiły się w 1906 r., kiedy to René LALLIER (1861 – 1938), małżonek dziedziczki wielkiego szampańskiego rodu założył nowy dom szampański. Od samego początku Producent związany jest z Aÿ, jednym z 17 grand cru Szampanii.

W 1996 r. Marka zyskała nowy impuls do rozwoju dzięki dynamicznej postaci wnuka założyciela – René-James Lallier, który zmodernizował całe zaplecze produkcyjne i odnowił piwnice Domu. W 2004 r. właścicielem Domu został Francis Tribaut, który w latach 90. wraz z René-James Lallier zarządzał całym procesem zmian prowadzącym do uzyskania przez Markę dzisiejszej renomy. Francis Tribaut, zdolny wizjoner, jest jednocześnie właścicielem Domu, szefem piwnic i zarządcą 15-hektarowych winnic, w ogromnej większości grand cru. Wartościami wyznawanymi przez Markę są: autentyczność, oryginalność, prawda i najlepszy smak.

LAURENT-PERRIER

Dom Szampański został założony w 1812 r. przez André Michel Pierlot. Nazwę Veuve Laurent-Perrier uzyskał, gdy Mathilde Emilie Perrier, wdowa po Eugène Laurent, podjęła decyzję o zestawieniu obu nazwisk w nazwie Domu. Jej córka, Eugénie Hortense Laurent, odziedziczyła Maison w 1925 r, a 14 lat później przekazuje go Marie-Louise de Nonancourt, z domu Lanson, wdowie i matce czwórki dzieci. Po zakończeniu drugiej wojny światowej jej starszy syn, Bernard, został Prezesem Domu Szampańskiego, który wówczas zatrudniał ok. dwudziestu osób i produkował rocznie 80 000 butelek szampana. To właśnie Bernard de Nonancourt tchnął w Maison ożywczego ducha kreacji, umiejętnie łącząc tradycję i innowację. Jemu Laurent-Perrier zawdzięcza wypracowanie swojego własnego stylu, obejmującego świeżość, subtelność i elegancję. Ten styl rozpoznawany jest aktualnie w 160 krajach świata, gdzie szampany Laurent-Perrier cieszą się dużym uznaniem i renomą.

LE MESNIL UPR

Spółdzielnia powstała w 1937 r. w bardzo prestiżowej gminie Le Mesnil-sur-Oger (stąd pochodzą m.in. Krug Clos du Mesnil i Salon). Gmina jest usytuowana ok. 20 km od Épernay, w samym sercu strefy Côte des Blancs. Pierwszym Prezesem Spółdzielni był Henri Robert. W latach powojennych inwestycje były nieodłączną częścią rozwoju Spółdzielni – właściwie każda dekada oznaczała dla jej władz podejmowanie strategicznych decyzji, systematyczne zwiększanie potencjału i mocy przerobowych Spółdzielni, a więc tworzenie nowych szans dla jej rozwoju.

Aktualnie, od 2001 r., na czele Spółdzielni stoi Gilles Marguet. Dziś jest to nowoczesna organizacja, silna długą tradycją działania i stale rozwijająca się. To szanowany i poważny gracz na szampańskim rynku. Spółdzielnia liczy 525 członków, dysponuje winnicami o powierzchni prawie 300 ha, miejscem dla 5 mln butelek, kadziami o łącznej pojemności 52 760 hektolitrów oraz 44 prasami. Marka handlowa Le Mesnil to ok. 100 000 butelek rocznie. Szampany z tą etykietą charakteryzują się lekkością, subtelnością, okrągłością i świeżością.

LOUIS ROEDERER

Wiele czynników przesądza o wyjątkowości Domu Szampańskiego Louis Roederer z siedzibą w Reims. Po pierwsze: mimo swych rozmiarów i renomy pozostaje w rękach jednej rodziny. Po drugie: niesamowite, 200-hektarowe winnice (głównie grand cru) Producenta pozwalają pokryć aż w 70% jego zapotrzebowanie na winogrona. A po trzecie: w wizerunek tego Domu Szampańskiego niezwykle mocno wpisane są pojęcia luksusu i pociągającej sztuki życia „à la française”. Warto również dodać, że Louis Roederer dysponuje prawdziwym sanktuarium win z rezerwy, pieczołowicie przechowywanych w specjalnych kadziach.

Dom powstał w 1776 r., a od 1819 r. należy do rodziny Roederer. Dziś sprzedaje rocznie 3 mln butelek w 80 krajach świata. Od lat plasuje się na podium obok Kruga i Bollingera, od których różni się zasadniczo charakterem szampanów, które tu wydają się lżejsze, bardziej subtelne, a nawet efemeryczne. Styl szampanów Louisa Roederera to przede wszystkim finezja, elegancja i dyskretny – choć niebywale ujmujący – urok.

MAILLY

Nazwa miejscowości Mailly pochodzi od łacińskiego Malliusacum. Od czasów średniowiecznych wina z Mailly cieszyły się wielką renomą i gościły na najlepszych stołach. W 1920 r. renoma terroir została potwierdzona klasyfikacją – Mailly jest do dziś jednym z zaledwie 17 szampańskich grands crus. W 1929 r. lokalni właściciele winnic postanowili zjednoczyć siły i stworzyli Société de Producteurs de Mailly Champagne.

Dziś winnice Mailly Grand Cru rozciągają się na powierzchni 70 hektarów, w samym sercu Parku Naturalnego Montagne de Reims. Rosną tu, na 480 parcelach,  szczepy Pinot Noir (75%) i Chardonnay (25%). Większość parcel cieszy się północną orientacją, co sprzyja finezji i równowadze. Pośród winnic wnosi się szklany pawilon, gdzie na 7 piętrach piwnic tworzone są szampany Mailly.

Członkami Société de Producteurs de Mailly Champagne jest 80 producentów, których łączy jedna pasja: udowodnić wielkość terroir Mailly. Ich szampany charakteryzują się elegancją, subtelnością i niezmiennym smakiem, dzięki oddzielnej winifikacji każdej parceli i prawdziwemu arsenałowi win z rezerwy.

MOËT & CHANDON

Któż nie zna Domu Szampańskiego Moët & Chandon z Épernay? To najsłynniejszy i największy Producent w apelacji. Rocznie powstaje tu 40 mln butelek szampana. Warto wiedzieć, że co czwarta butelka szampana na świecie to właśnie Moët. Dom Szampański został założony w 1743 r. przez Claude Moët. Międzynarodową renomę Producent zyskał w latach 30. XIX w. pod wodzą Pierre-Gabriel Chandon.

Moët kojarzy się z elegancją, radością i stylem życia. Moëta pili i piją wielcy tego świata – ulubiony trunek Napoleona do dziś towarzyszy największym wydarzeniom takim jak prestiżowe gale, festiwale filmowe, wyścigi, eventy świata kultury i sztuki. Szampany Moët długo dojrzewają w piwnicach, co nadaje im złożony, pełny i harmonijny smak, zawsze jednak z charakterystyczną dla marki radosną świeżością.

Moët & Chandon, aktualnie należący do koncernu LVMH, to również największe w Szampanii winnice – o powierzchni ponad 1.000 ha, przy czym winogrona z tak dużego obszaru pokrywają jedynie 25% zapotrzebowania Maison.

MOUSSÉ FILS

Dom Szampański Moussé Fils, usytuowany w samym sercu Vallée de la Marne – w Cuisles, od początku swego istnienia, czyli od roku 1923, szczególnymi względami darzy szczep Pinot Meunier. Szczep ten stanowi tu 80% upraw (podczas gdy 16% to Pinot Noir, a 4% Chardonnay). Z 5,50 ha winnic rocznie wytwarzanych jest 50 000 butelek szampana.

To Dom Szampański z dużymi tradycjami – rodzina Moussé posiada winnice od 1629 r., a od kilku pokoleń zajmuje się również samodzielną produkcją szampana. Długa historia inspiruje właścicieli do walki o właściwą ekspresję terroir i zachowanie jego indywidualnego charakteru. Od lat członek znanego Club Trésors de Champagne.

Aktualnie za sterami rodzinnego przedsięwzięcia stoi Cédric Moussé, który – podobnie jak jego przodkowie – dokłada wszelkich starań, aby produkowany przez niego szampan był wiernym odzwierciedleniem terroir oraz aby trunek ten powstawał w sposób jak najbardziej przyjazny środowisku naturalnemu (ekologiczne piwnice, panele słoneczne, studia kanadyjska, ekologiczne opakowania itp.).

G.H. MUMM

Dom Szampański Mumm z Reims to jeden z najbardziej znanych producentów szampana. Kojarzy się nieodłącznie z Czerwoną Szarfą i Formułą 1.

Dom Szampański G.H.Mumm został założony w 1827 r. przez trzech braci pochodzących z niemieckiej winiarskiej rodziny Mumm. Czerwona szarfa Legii Honorowej stała się jego symbolem niespełna pół wieku później. Warto wiedzieć, że już w tym czasie G.H. Mumm był oficjalnym szampanem dworów: austro-węgierskiego, pruskiego, belgijskiego, holenderskiego, duńskiego, norweskiego, szwedzkiego i angielskiego.

Dziś Mumm, należący do koncernu Pernod-Ricard, jest oficjalnym szampanem Formuły 1 i marką obecną w stu krajach świata. Roczna sprzedaż kształtuje się na poziomie 8 mln butelek. Winnice Producenta rozciągają się na powierzchni 218 ha, a 98% z nich to premiers lub grands crus. 25-kilometrowe piwnice, gdzie szampany dojrzewają dłużej niż jest to wymagane przez przepisy, mieszczą ok. 25 mln butelek.

Styl szampanów Mumm, zdominowany przez szczep Pinot Noir, to przede wszystkim świeżość, intensywność i równowaga.

NOMINÉ-RENARD

Dom Szampański Nominé-Renard został utworzony w 1973 r. przez Germaine Renard i André Nominé, którym pomagali syn z żoną (Claude i Catherine Nominé). Logo Domu Nominé-Renard to kobieta-winiarz. Jest to reprodukcja rzeźby przedstawiającej Reine-Marie Nominé, jedną z córek Germaine i André Nominé. Artysta, który wyrzeźbił Reine-Marie, to Marius Giot, spokrewniony z rodziną Nominé-Renard.

Pasja tworzenia doskonałych szampanów jest w tej rodzinie przekazywana z pokolenia na pokolenie. Aktualnie wspaniałą tradycję kultywuje Simon Nominé.

Producent dysponuje 21 hektarami winnic, z których corocznie powstaje 120.000 butelek szampana. Winnice rozciągają się na terenie Vallée de la Marne, Côte de Sézanne i Coteaux du Petit Morin. 50% powierzchni upraw stanowi szczep Chardonnay, 30% – Pinot Meunier, a 20% – Pinot Noir.

Styl Domu jest elegancki, przystępny, subtelny, świeży i przesycony delikatnym owocem. Nie brakuje w nim jednak akcentów mineralnych.

POL ROGER

Pol Roger, powstały w 1849 r., jest jedynym z tych nielicznych wielkich domów szampańskich, które od samego początku swej historii pozostają w rękach jednej rodziny. Dziś Domem zarządza już piąte pokolenie rodu, a marka Pol Roger jest jedną z najbardziej prestiżowych szampańskich marek.

Pol Roger to oficjalny dostawca dworu brytyjskiego (również szampan wybrany na wesele księcia Williama), szwedzkiego i hiszpańskiego, szampan najczęściej serwowany w dyplomacji i wielkim biznesie. Winston Churchill, wielbiciel Marki, nazywał go „szampanem dla gentlemanów”.

Pol Roger jako pierwszy postawił na szampana wytrawnego, o idealnie zbalansowanej kwasowości. Grona zbierane są z parcel o niepowtarzalnym potencjale, prasowanie i tłoczenie moszczu odbywa się już w winnicy, aby utrzymać świeżość i aromat soku, starzenie ma miejsce w najgłębszych i najchłodniejszych piwnicach w Épernay. Pol Roger do dzisiaj stosuje ręczne metody produkcji  – np. jest jednym z ostatnich domów szampańskich, który zatrudnia pracowników do ręcznego obracania butelek.

PIPER-HEIDSIECK

Dom Szampański Piper-Heidsieck został utworzony w 1785 r. w Reims z inicjatywy Florensa-Louisa Heidsiecka. Po śmierci założyciela w 1828 r. Maison przejął jego siostrzeniec Christian Heidsieck i kuzyn Henri-Guillaume Piper. Pełna aktualna nazwa Domu Szampańskiego narodziła się pod koniec lat 30. dziewiętnastego wieku, gdy Henri Piper poślubił wdowę po Christianie Heidsiecku.

Pierwszą ambasadorką Marki była Maria Anonina, która podobno zachwyciła się już pierwszym łykiem nowego cuvée.

Od lat 30. dwudziestego wieku Piper-Heidsieck zaczął pracować na swoją opinię ulubionego szampana Hollywood – właśnie wtedy po raz pierwszy pojawił się w filmie „Les compagnons de la nouba”. Od tego czasu butelka Piper jest bez wątpienia najczęściej występującą w filmach butelką szampana. Dodatkowo od 1993 r. Piper-Heidsieck jest oficjalnym dostawcą szampana na Festiwalu w Cannes.

Sygnaturą Domu Szampańskiego Piper-Heidsieck jest szczep Pinot Noir – szampany tego Producenta charakteryzują się intensywną paletą aromatyczną, owocowym i pełnym stylem, dużą krągłością i wyrazistym finiszem.

PIERRE GIMONNET

Historia rodziny Gimonnet była związana z winnicami już od końca XVIII w., jednak dopiero w okresie międzywojennym rozpoczęto tu również winifikację.

Aktualnie Domem Szampańskim Pierre Gimonnet & Fils zarządzają bracia Olivier i Didier. Dysponują oni winnicami o powierzchni 28 hektarów, na których rośnie tylko i wyłącznie szczep Chardonnay. Ich winnice znajdują się w prestiżowej lokalizacji Côte des Blancs, a dokładniej w Cuis i Vertus (premiers crus) oraz w Cramant, Chouilly i Oger (grands crus). Aż 12 hektarów winnic to grands crus, a 9 ha z nich znajduje się wręcz w samym sercu klasyfikacji.

Ciekawostką może być fakt, że winorośle, należące do rodziny Gimonnet, są z reguły bardzo wiekowe: najstarsze z nich zostały zasadzone w 1911 r., a ponad połowa wszystkich winorośli ma czterdzieści lub więcej lat. Rocznie powstaje tu 250 000 butelek.

Od lat mówi się o „stylu Gimonnet”, na który składają się tradycyjnie: elegancja, subtelność aromatów, mineralność, świeżość oraz równowaga. Wydaje się to zgodne z deklaracją Didiera: „Nasza filozofia to robić świeże, orzeźwiające wina o czystym, owocowym charakterze”.

PERRIER JOUËT

Dom Szampański Perrier-Jouët został założony w 1811 r. przez Pierre-Nicholas Perrier i Adélaide Jouët. W 1846 roku syn Pierre’a i Adéle , Charles, jako pierwszy wprowadził na rynek szampana w wersji brut. W latach 60. dziewiętnastego wieku Perrier-Jouët był głównym dostawcą szampanów na dworze brytyjskim. Wiernymi klientami Marki byli Oscar Wilde, Napoleon III, jak również Grace Kelly. W 2007 roku Dom Szampański dołączył do unikalnego Comité Colbert, organizacji zrzeszającej najbardziej prestiżowe marki świata.

Dom Szampański posiada 65 hektarów winnic, z których 99,2% jest określanych jako grand cru. Rosną tu najlepsze Chardonnay w całym Cote des Blancs (Cremant i Avize-grand cru) oraz wybitne Pinot Noir (Mailly, Aÿ, Dizy).

Od ponad 200 lat Dom Szampański Perrier-Jouët pielęgnuje bliskie więzi ze światem sztuki. Najsłynniejszym symbolem tej współpracy jest stworzona ponad 100 lat temu przez Émile Gallé – czołową postać nurtu Art Nouveau – niezwykła butelka szampana Perrier-Jouët Belle Époque ręcznie zdobiona motywami florystycznymi, uznawana obecnie za dzieło sztuki.

PAUL DETHUNE

Dom Szampański Paul Déthune znajduje się na terenie grand cru Ambonnay, znanym na całym świecie z ekspresji Pinot Noir. Dziś Domem zarządzają Pierre i Sophie, którzy troszczą się o najwyższą jakość produkcji przy dochowaniu wierności tradycji oraz w poszanowaniu harmonii natury. Pierre zdobył know how u boku ojca, Paula, którego winiarskie korzenie sięgały roku 1610.

Winnice, w 100% grand cru, mają najwyższy certyfikat przyjazności środowisku HVE. Właściciele bardzo dbają o zróżnicowanie biologiczne na terenie swoich winnic, które uprawiają w sposób mechaniczny, z bardzo ostrożnym użyciem środków chwastobójczych i owadobójczych. Dzięki zastosowaniu paneli fotowoltaicznych i systemowi odzyskiwania wód deszczowych Producent zmniejszył o ponad 20% zużycie elektryczności i wody.

Szampany produkowane przez Déthune cieszą się dużym uznaniem na świecie – charakteryzują się krągłym, pełnym stylem, bogactwem aromatycznym i złożonością smaków.

PAUL BARA

Dom Szampański Paul Bara został założony w Bouzy (Montagne de Reims) w 1833 r. i od 180 lat pozostaje w rękach jednej rodziny, która z pokolenia na pokolenie pieczołowicie kultywuje te same wartości.

Od 1990 r. Domem Szampańskim zarządza Chantale Bara, która przez lata pełniła również funkcję prezesa Club Trésors de Champagne, do którego Producent należy do samego początku.

Posiadłość rozciąga się na 11 hektarach (Grand Cru Bouzy – 10,5 ha oraz Ambonnay – 0,5 ha), z czego zdecydowana większość obsadzona jest szczepem Pinot Noir (90%; pozostałe 10% stanowi Chardonnay). Roczna produkcja szampana oscyluje pomiędzy 100.000 a 120.000 butelek.

Szampany Bara mają bardzo tradycyjny charakter, ale powstają przy wykorzystaniu najnowszych osiągnięć techniki, pozwalającej stale poprawiać jakość produkcji (np. nowoczesne prasy, powiększone piwnice, kadzie z regulowaną temperaturą). Producent jest znany ze swego proekologicznego nastawienia, wyrażającego się m.in. w rezygnacji z chemicznych środków chwasto- i owadobójczych.

POL COCHET

Rodzina Cochet rozpoczęła działalność związaną z obrotem szampanami w 1846 r. w Ambonnay – jednym z 17 Grand Crus Szampanii, znanym z doskonałości tutejszego Pinot Noir. Niespełna 30 lat później Pol Cochet opracował swoje autorskie blendy w piwnicach należących do rodziny żony, będących dziś własnością Domu Szampańskiego Krug, który właśnie na tym terenie produkuje słynne cuvée „Clos d’Ambonnay”. Świadczy to najdobitniej o jakości winnic. Tak właśnie zaczęła się długa rodzinna tradycja, pielęgnowana po dziś dzień.

Od 2008 r. kierunek rozwoju Domu Szampańskiego wyznacza Eric Petitjean, praprawnuk Pola Cochet, który może poszczycić się niezwykle bogatym doświadczeniem, wyniesionym z długich lat zarządzania Institut OEnologique de Champagne.

Dziś posiadłość ma powierzchnię 6,5 hektarów, znajdujących się w Ambonnay, Épernay, le Mesnil-sur-Oger oraz Côte des Bars. 80% upraw tego rodzinnego i niezależnego Domu Szampańskiego stanowi szczep Pinot Noir, a 20% – Chardonnay. Rocznie produkowanych jest tu tylko 30 000 butelek szampana.

RÉMY MASSIN

Dom Szampański Rémy Massin et Fils, położony w najbardziej wysuniętej na południe części Szampanii, na terenie Côte des Bar, powstał we wczesnych latach siedemdziesiątych XX wieku z inicjatywy Rémy Massin, będącego przedstawicielem piątego pokolenia winiarzy, pracujących w tej posiadłości.

Kilka lat temu stery Maison przejął Cédric, wnuk Rémy, dyplomowany enolog, który pielęgnuje swoje winnice z zapałem prawdziwego ogrodnika. Dużo pracy włożył on w doprowadzenie do perfekcji tutejszego Pinot Noir, wzmacniając jego typowe cechy.

Cédric Massin uprawia winorośle bez uciekania się do chemicznych środków chwastobójczych. Z tego właśnie powodu tutejsze winorośle mają bardzo długie korzenie – jest to konieczne, aby wygrać z chwastami dostęp do mikroelementów i składników odżywczych.

Aktualnie posiadłość ma 21 hektary powierzchni (84% Pinot Noir, 14% Chardonnay oraz 2% rzadkiego szczepu Pinot Blanc), z której powstaje co roku 150 000 butelek.

Usytuowanie winnic sprawia, że winogrona cieszą się dobrą ekspozycją na słońce i wiatr, dzięki czemu pięknie dojrzewają i zapewniają szampanowi intensywny, jedwabisty i krągły smak. Na styl Producenta wpływa również specyficzna gleba – wapień kimerycki.

RUINART

Dom Szampański Ruinart z Reims, założony w 1729 r., szczyci się mianem najstarszego Domu Szampańskiego. Jego bogata historia sięga dobre 300 lat wstecz, kiedy to Nicolas Ruinart – sukiennik, zainspirowany przez swego wuja – mnicha Dom Ruinarta, założył w Reims pierwszy kantor handlujący winem szampańskim. Jego zmysł biznesowy okazał się słuszny – po sześciu latach zrezygnował z handlu tkaninami na rzecz obiecujących szampanów.

Chlubę Producenta stanowią 8-kilometrowe, stare kredowe piwnice, usytuowane na głębokości 30 metrów. Zabytkowe, trzypoziomowe piwnice zapewniają szampanowi optymalne warunki fermentacji i dojrzewania – stabilną temperaturę, brak wibracji i idealny poziom wilgotności powietrza.

Szampany tej marki, których roczna sprzedaż wynosi ok. 3,5 mln butelek, charakteryzują się wyraźnym rysem Chardonnay, pełnym smakiem, finezją i równowagą, a także charakterystycznym kształtem butelki i pięknymi, artystycznymi opakowaniami.

SALMON

Dom Szampański Salmon został założony przez Michela Salmon w 1958 r. w sercu Vallée de l’Ardre – w Chaumuzy (w połowie drogi pomiędzy Reims a Épernay). Lokalizacja ta zasługuje na uwagę, gdyż już w 853 r. cieszyła się dużym uznaniem, skoro arcybiskupowi Reims radzono wówczas, aby wybierał tutejsze wino „ani za słabe ani za mocne, lepsze niż to pochodzące ze szczytu Montagne de Reims oraz z głębi dolin”.

Sekret produkcji doskonałego szampana przekazywany jest w tej rodzinie z pokolenia na pokolenie – Michel udostępnił całe swoje know-how synowi – Olivierowi, a ten z kolei wprowadził we wszystkie tajniki swojego syna – Alexandra, który dziś stoi na czele rodzinnego Domu Szampańskiego.

Godny polecenia Producent, znany nie tylko z jakości swoich win, ale również z wielkiej pasji do szybujących w powietrzu balonów, dysponuje winnicami o powierzchni 10 hektarów, zasadzonych w większości (80%) szczepem Pinot Meunier.

TAITTINGER

Początki słynnego Domu Szampańskiego Taittinger sięgają roku 1734, kiedy to Jacques Fourneaux stworzył Maison Forest-Fourneaux, odkupiony przez Pierra Taittinger w 1932 r. W latach 1960-2005, pod wodzą Claude Taittinger, Producent ten znacząco się rozwinął i zdobył pozycję w ścisłej czołówce liderów szampańskiego rynku.

Od 2006 r. na czele Domu Szampańskiego Taittinger stoi Pierre-Emmanuel Taittinger, bratanek Claude, który zarządza nim razem z dziećmi – Vitalie (dyrektor artystyczny) oraz Clovis (dyrektor eksportu).

Taittinger, rocznie sprzedający ok. 5 mln butelek, może poszczycić się imponującą gamą produktów, również w bardzo artystycznych odsłonach. Winnice Domu rozciągają się na powierzchni 290 hektarów (37% Chardonnay, 48% Pinot Noir, 15% Pinot Meunier), a stock szampanów liczy sobie kilkanaście milionów butelek.

Znakiem firmowym Domu są żywe, świeże, wdzięczne i eleganckie szampany, w których dużą rolę odgrywa Chardonnay, będący popisowym szczepem Taittingera. Szampany Taittinger cieszą się również opinią win stworzonych na potrzeby wykwintnej gastronomii.

THIÉNOT

Alain Thiénot, znawca szampana, podjął wyzwanie utworzenia domu szampańskiego w czasach, w których najstarsze z nich cieszyły się już ponad 300-letnią historią. Przez lata współpracy z wielkimi domami szampańskimi przemierzał on winnice w poszukiwaniu najlepszych crus i najpełniejszej ekspresji terroir, z sukcesem poszukiwał dla nich najlepszych winogron i win do asemblaży. Podczas tych podróży marzył o stworzeniu własnego Maison, silnego jego doświadczeniem i wiedzą.

Zrealizował ten cel w 1985 r. Postawił na najlepszą selekcję winogron, na jakość zdecydowanie bardziej niż na ilość, na kreatywność zamiast konserwatyzmu. Dom Szampański Thiénot jest domem młodym, niezależnym i rodzinnym. Jego eleganckie i wyważone szampany znalazły miłośników na całym świecie, również w tak odległych zakątkach jak Gwadelupa, Gujana, Hong Kong, Singapur czy Tajwan. Dziś stery Domu są w rękach dzieci Alaina – Stanislasa i Garance.

VAZART-COQUART

Dom Szampański Vazart-Coquart, oznaczany symbolem 3 gęsi,  został utworzony w 1954 r. przez Louisa i Marię Vazart-Coquart, a Jean Pierre – zarządzający nim od 1995 roku – jest przedstawicielem trzeciego pokolenia producentów, który pozostaje wierny technikom produkcji i stylowi szampana, wypracowanym przez dziadków i rodziców.

Jego winnice znajdują się wyłącznie w Chouilly (miasteczko znane niegdyś właśnie z hodowli gęsi), grand cru na terenie prestiżowego Côte des Blancs i w 95% zasadzone są szczepem Chardonnay. Średni wiek winorośli to 30 lat, co daje duże możliwości asemblażu, tym bardziej, że wg filozofii Domu owoce każdej parceli poddawane są odrębnej winifikacji.

Jean-Pierre przywiązuje dużą wagę do ekologii – w 2012 r., jako jeden z pierwszych producentów, uzyskał najwyższą klasyfikację certyfikatu HVE, który przyznawany jest winiarzom wykazującym się szczególną troską o środowisko.

VEUVE CLICQUOT PONSARDIN

Dom Szampański Veuve Clicquot z Reims to bardzo popularna i solidna marka, dla której typowy jest dość potężny i harmonijny styl szampanów, zbudowanych głównie na bazie Pinot Noir.

Historia Veuve Clicquot to historia wyjątkowego dzieła kobiety sukcesu. Barbe Clicquot, po śmierci męża Philippa w 1805 r., przejęła Maison i tym samym została pierwszą kobietą w historii, która stała na czele Domu Szampańskiego i jedną z pierwszych współczesnych kobiet biznesu. Barbe Clicquot praktycznie zbudowała potęgę marki, zwiększając ponad siedmiokrotnie sprzedaż i przyczyniając się do zdobycia przez szampan Veuve Cliquot międzynarodowej renomy. Nie bez powodu wdowa Clicquot nazywana była „Wielką Damą Szampana”.

Aktualnie Dom Szampański Veuve Clicquot, od 1987 r. należący do koncernu LVMH, dysponuje blisko 400 ha własnych winnic i sprzedaje rocznie 8 milionów butelek szampana. Jego dewiza to „Wymóg jedynej, najwyższej jakości”, a pierwsze skojarzenia to radosny żółty kolor i równie radosna celebracja życia.